torsdag 21 februari 2013

Bara du finns - Jenny Holmberg

Betyg: BBB
(av fem möjliga)

Förlag: Massolit Förlag
Utgivningsår: januari 2012
Antal sidor: 322 sidor
ISBN: 9789186649326 (inbunden)

Det är Anna; en ensamstående mamma och högstadielärarinna. Hon och hennes tioårige son Benjamin har ständigt flyttat runt för att någonstans finna ro. Nu är de tillbaka i staden där Anna växte upp, där alla minnen gör sig påminda och jagar henne, men för Benjamins skull kämpar hon för att kunna starta upp ett nytt liv.
I skolan finns Nike; en ung kille, som ständigt låtsas vara någon han inte är, för att dölja den verkliga sanningen om sin alkoholiserade mamma och sanningen om att han inte har en säng att sova i på nätterna. När Anna gör entré, skakar hon om hela hans värld och allt han vill är att få vara nära henne och känna sig levande igen.
Olle, en erkänd musiker utomlands som har hittat sin kvinna, Evelyn, som han hoppas ska rädda honom från det mörker som han ständigt hotas av. Han jagas av sina gamla synder och när han återvänder till hemstaden väcks gamla minnen till liv.
Jenny Holmberg är journalist, författare och teolog. Hon har arbetat som nyhetsreporter bland annat på Sveriges Television och dagstidningen Nerikes Allehanda.
Idag frilansar hon som skribent samtidigt som hon studerar teologi, som prästkandidat i Strängnäs stift. Skrivandet har varit självklart hela livet. Den första bok hon författade hade orange pärmar och handlade om döden och kärleken.

Kapitlen i boken är korta och man hoppar ofta mellan karaktärerna, men det känns inte det minsta rörigt. Jag tycker att man får lära känna karaktärerna riktigt på djupet och det finns igenkännande drag i dem alla vilket gör att jag som läsare kan identifiera mig med varje person.
Det är också riktigt snyggt hur författaren har lyckats att bitvis ge ledtrådar till hur karaktärernas liv hänger ihop och att man hela tiden vet, fastän ingenting skrivs läsaren på näsan.
Mycket läsvärd bok!

Avslutar med några väl valda rader från boken:

”Det tog slut där. Förstås. Vem orkar fortsätta sedan, när ett liv har släckts och ingenting någonsin kan bli sig likt igen? Det hade varit otänkbart, omöjligt.
Därför slutade det där.”Inga kommentarer:

Skicka en kommentar