tisdag 31 mars 2015

Sandmannen - Lars Kepler

Betyg: BBBB+
(av fem möjliga)

Bokförlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: okt 2012 (inbunden)
okt 2013 (pocket)
Antal sidor: 518 sidor
ISBN: 9789100130169 (inb)
9789175032313 (pocket)

En ung man hittas gående på en hög järnvägsbro en kall vinternatt i Stockholm. Han har legionärssjukan och är svårt nerkyld. På Södersjukhuset visar det sig att han är dödförklarad sedan sju år. Mannen var ett av seriemördaren Jurek Walters sista offer innan han greps av kriminalkommissarien Joona Linna. Jurek Walter dömdes till rättspsykiatrisk vård och total isolering.
Var har den unge mannen befunnit sig hela tiden? Hans oväntade vittnesmål där han berättar att hans syster Felicia fortfarande lever och hålls fången någonstans,  gör att det gamla fallet måste tas upp igen. De har inte många ledtrådar att gå på och det är bråttom.
Polisen bestämmer sig för att någon måste ta sig in på den slutna avdelningen och vinna seriemördarens förtroende för att ha en chans att rädda Felicia innan det är försent.

Lars Kepler är en pseudonym för de svenska författarna och äkta makarna Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril.
Hittills har tre böcker utkommit, Hypnotisören (2009), Paganinikontraktet (2010) samt Eldvittnet (2011). Sammanlagt är det tänkt att bli åtta romaner om kriminalkommissarien Linna.
Inspirationen till Lars Keplers böcker kommer bland annat av författarnas stora intresse för spännings- och thrillerfilm. I tjugo år har paret sett minst en film om dagen.
Under 2010 var Lars Kepler en av de tio mest sålda deckarförfattarna i Europa. Bara i Sverige har de två första böckerna redan sålts i över 1 miljon exemplar.

Det här är den första boken som jag har läst av Kepler och jag måste säga att jag blev överväldigad över hur bra skriven den är, då jag hade hört väldigt spridda åsikter om de tidigare utgivna böckerna. Kanske är det också därför som jag har väntat så länge med att faktiskt läsa något av Kepler. Dock sägs ju detta vara den bästa av de utgivna titlarna.
Det finns ett bra tempo i boken och ständigt väcks det nya frågor kring de olika karaktärerna, vad som har hänt och vad som kommer att ske härnäst.
Joona Linna, Sara Bauer,Reidar Frost och Anders Rönn är alla karaktärer som man verkligen får lära känna på djupet, ju längre in i boken man kommer. Jurek Walter fungerar som en spindel i nätet för hela berättelsen, karaktärerna som samlas kring honom av olika anledningar och som man lär känna tack vara hans agerande.
Jag vill inte gå in alltför mycket kring varje karaktär och deras historia för jag tycker att ni själva ska läsa boken och fascineras av hur duktig Kepler är på att gestalta och skapa dessa personer.
Det som väckte en stor oro inom mig när jag läste boken var vilken stor makt läkaren Anders Rönn har över medicineringen av patienterna. Hur en läkare alltid har rätt och om en intagen vägrar medicinering kan den bli tvångsmedicinerad. Jag hoppas innerligt att det inte är så fullt ut i verkligheten. Då gäller det att det är rätt man för jobbet.
Det fanns dock en mindre petitess som störde mig igenom hela boken: kapitelindelningen. Boken har 183 kapitel och en lite längre epilog i slutet. Att ha kapitel som sällan är längre än 2-3 sidor känns väldigt onödigt, speciellt om nästkommande tre känns som om de kunnat ingå i ett och samma. Smart, för läsaren som endast kan undvara några minuter åt gången, annars endast irriterande. Jag har hört ryktas om att detta beror på att paret Ahndoril skriver vartannat kapitel, men jag är ej säker. Tur för dem att boken är oerhört bra skriven och att man gärna sträckläser den, så de är förlåtna.
Har ni inte läst detta bok så tycker jag absolut att ni ska göra det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar