torsdag 16 april 2015

I ljusets makt del 1 - Leigh Bardugo

Betyg: BBBB
(av fem möjliga)


Förlag: Gilla Böcker
Utgivningsår: april 2015 (danskt band)

Antal sidor: 295 sidor
ISBN: 978918663481
 Alina Starkov är en ung, fattig och föräldralös tjej som har växt upp i det krigshärjade landet Ravka- ett rike som en gång varit mäktigt och välmående men som nu drabbat av fattigdom och krig.
Under en resa attackeras hon och hennes bäste vän Mal och en kraft som hon inte visste att hon hade väcks till liv. Hon kan frammana solljus, en kraft som kanske kan rädda landet från Skuggsänkan, ett stort område hemsökt av monster och helt täckt av mörker, som bara växer. Alina förs genast till det magiska brödraskapet Grishan, och hos dem öppnar sig en ny värld för henne, en värld av makt och magi, mörker och ljus. Flickan Genya blir hennes bäst vän, Botkin lär henne allt om hur hon kan bli den bästa krigaren och den gamla kvinna Baghra lär henne kontrollera och bemästra sin kraft. Där finns också Grishans mystiske och mäktige ledare; Skuggmästaren, en man som både skrämmer och fascinerar Alina, tillsammans kan de förändra världen.
Men vågar hon lita på honom?


Leigh Bardugo är född i Jerusalem, uppvuxen i Los Angeles och bor idag i Hollywood. 
Hon är utbildad vid Yale och har vid sidan om sitt författarskap även arbetat inom journalistik, reklam och som makeupartist i filmbranschen.
I ljusets makt (Shadow and Bone) är hennes debutroman och den första delen i Grisha-trilogin.


Del 2: Stormens öga utk. sep 2015
Del 3: Ur askan utk. mars 2016

Det är lätt att knyta an till bokens huvudkaraktär Alina, även om den värld som vi upplever i boken inte är riktigt fullt så lik den värld som vi själva lever i (eller kanske inte så olik ändå!?)
Att upptäcka att man har en magisk kraft, men att inte riktigt veta hur man bemästrar den och att dessutom ha allas ögon på sig från att ha varit en i mängden kan vara nog så jobbigt. Alina befinner sig i en helt ny värld med en annan typ av människor och med ett krav på sig att hon ska var den som räddar deras rike från undergång. Den ensamhet, utsatthet, avundsjuka och press som hon utsätts för beskrivs väldigt bra. Men boken är inte alltigenom mörker. Även om hon befinner sig i en mörk värld så finns det även ljus och medmänsklighet, speciellt i relationen mellan henne och vännen Mal samt hennes nya vän Genya.
Ett bra betyg är även att jag tycker mig ana en viss likhet med böcker jag läst tidigare; serien De utvalda av Kristin Cashore.

Ser med spänning fram mot uppföljarna!
Tack till gilla böcker för läsexet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar