lördag 16 maj 2015

Jag är den som skall komma - Johanna Nilsson

Betyg: BBBB
(av fem möjliga)

Bokförlag: Forum bokförlag
Utgivningsår: januari 2013 (inbunden)
Antal sidor: 219 sidor
ISBN: 9789137137827
 Den unga kvinnan Bernice är inlagd på ett mentalsjukhus. Först förlorade hon och maken John sin ofödda dotter Lilja i ett missfall som gjorde henne galen av sorg. Strax därpå träffades hon av blixten och gick in i en psykos som får henne att tro att hon är Messias. Nu vill hon frälsa världen och samtidigt kanske hon kan väcka sin dotter till liv? Hon börjar frälsningen på sin avdelning där hon har hittat en troende i vårdaren Sami som får bli hennes första lärjunge. 
Samtidigt kämpar hennes make John och deras två söner för att få henne tillbaka till familjens verklighet; en familj som faller samman med en man som behöver sin älskade fru och barnen som saknar sin mamma.
När Bernice rymmer tillsammans med Sami blir deras relation mer destruktiv och flykten alltmer desperat. Kan hon hitta tillbaka till sig själv och sin familj? Hur vet man vilken värld som är verklig och vilka beslut tar man om man inte vill inse sanningen?

Johanna Nilsson, född 1973, debuterade 1996 med den uppmärksammade och kritikerrosade Hon går genom tavlan, ut ur bilden.Hon har därefter utkommit med ytterligare 15 böcker i olika genrer. Hon har tilldelats Per Wästberg-priset, Karin Boyes Litterära pris och Gustaf Frödings stipendium och hennes böcker har översatts till tio språk. 
Jag är den som skall komma är hennes nionde roman.

Det finns någonting i varje bok av Johanna Nilsson som tilltalar mig. Ett djup som sällan beskrivs och som hon beskriver så oerhört bra. Hennes språk är enkelt att förstå men när jag läser så känns det som om det finns så mycket mer mellan raderna vilket det också gör. Det finns inte en verklig värld utan flera. Ibland blir jag som läsare säker på att den värld som Bernice lever i, det är den som är den verkliga och alla andra har fel. Men så finns det tillfällen då jag  tycker att allt är väldigt tragiskt, så mycket att jag önskar att jag kunde banka in lite vett i henne, rista henne tills hon förstod att allt det som hon tror är helt crazy.
Boken beskriver även
miljön på ett mentalsjukhus, allt ifrån ömsint och beundransvärd personal till hemska överläkare som utnyttjar sin position.
Det finns ett förlösande slut i den här boken, ett slut som Bernice behöver och för att vi läsare ska kunna gå vidare.

Avslutar med ett lite tragikomiskt utdrag ur boken.

En av kvinnorna i serveringen kommer fram och frågar hur jag mår.
- Tack bra, säger jag. Och du?
- Det är bra med mig, säger hon och ler. Jag är mer orolig för dig. Kan jag hjälpa dig på något sätt?
-Tror du på mig?
Frågande uppsyn.
- Genom alla mörker ska jag bära dig, säger jag. I smärtans tid delar jag smärtan med dig. I glädjens tid delar jag glädjen.
- Vad har du tagit? säger hon. Något hallucinogent?
-Din färg är gyllene. Du har anlag för att bli ängel. Om du vill kan jag skriva en rekommendation till dem som sköter rekryteringen.
Kvinnan skakar på huvudet och frågar om jag vill ha hjälp att komma i kontakt med psykiatrin. Jag tackar nej.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar