tisdag 19 maj 2015

Vaggvisor för små kriminella - Heather O´Neil

Betyg: BBBBB
(av fem möjliga)

Bokförlag: Etta förlag
Utgivningsår: oktober 2014 (danskt band)
november 2015 (pocket)
Antal sidor: 378 sidor
ISBN: 9789187648250 (danskt band)
9789187917103 (pocket)
Baby växer upp med sin hårt missbrukande pappa Jules och lever den största delen av sin barndom på Montreals gator, i fosterhem eller tillsammans med andra ungdomar. Med en pappa som ömsom älskar, ömsom hatar henne så är allt hon önskar att bli sedd och älskad och söker ständigt bekräftelse och trygghet i människorna omkring sig. Den äldre mannen Alphonse blir den som ger henne detta och de inleder ett förhållande som leder till att han blir hennes hallick och förser henne med heroin.
Men när den trettonåriga Baby plötsligt upplever äkta hålla-i-handen- och pirr-i-magen- kärlek för den jämnårige Xavier ändras plötsligt allt. När han får reda på sanningen om hennes "riktiga" liv förbjuds han av sina föräldrar att träffa henne. Baby vill lämna Alphonse och börja om men hur kan hon göra det utan att råka illa ut?
 

 Heather O´Neil är född och bosatt i Montreal, Kanada. Hon började skriva professionellt i tidiga tjugoårsåldern, och har även gjort kortfilm, skrivit filmmanus, poesi och för The New York Times Magazine. Vaggvisor för små kriminella är Heather ONeills debutroman, och en internationell bästsäljare. Den fick henne nominerad till åtskilliga priser runt om i världen, bl.a. till The Orange Prize of Fiction och Grand prix du livre de Montréal. Hon vann den nationella boktävlingen Canada Reads 2007 och Hugh McLennan Prize for fiction året därpå.

Jag gick och trånade länge efter att få läsa den här boken men jag kom aldrig riktigt till skott. Just nu ångrar jag att jag inte läste den här tidigare, för tänk vad jag har gått miste om!
Den här boken är utan tvekan en av de bästa jag har läst. Bara genom att läsa på baksidan av boken skulle man lätt kunna avfärda den som för tung eller för mycket svärta, vilket det också är, men historien innehåller även en hel del kärlek och värme.
Bokens huvudkaraktär Baby, har ett barns självklara naivitet inför omvärlden och människorna i den samtidigt som hon är vuxet genomskådande och kritisk. Med andra ord; hon förstår ofta att hon blir utnyttjad men väljer att blunda för det och ser istället de få ljusglimtar och fördelar som finns.
Språket är enkelt men med en annorlunda historia som är samhällskritisk. Ibland känns historien självupplevd för det finns många detaljrika händelser och karaktärer som känns allt för galna för att vara påhittade.

Avslutar med ett stycke ur boken och missa absolut inte att läsa den här fantastiska boken!

Plötsligt insåg jag att jag ville att allting skulle vara som när jag var yngre. När man är tillräckligt liten vet man inte att man bor i en trång och sjabbig lägenhet. En trasig stol är ingenting annat än en stol. En maskros som växer i en spricka i asfalten utanför ens hus är en trädgård. Man tror att en sång som ens förälder sjunger på kvällen är den vackraste operan i världen. När man är liten faller det en aldrig in att man behöver något annat än det ens föräldrar kan erbjuda en.

1 kommentar:

  1. http://www.adlibris.com/se/bok/vaggvisor-for-sma-kriminella-9789187917103

    SvaraRadera