lördag 4 januari 2014

Glöm inte att låsa - Elizabeth Haynes

Betyg: BBBB
(av fem möjliga)

Förlag: Lind & Co
Utgivningsår: april 2013 (inbunden)
 dec 2013 (pocket)
Antal sidor: 433 sidor (inbunden)
ISBN: 9789174611342 (inbunden)
9789174612097 (pocket)
Catherine Bailey är ung, singel och festar hårt med sina vänner på helgerna. Känner hon sig attraherad av en man tvekar hon inte att ge sig in i leken. Men när hon träffar Lee blir det snabbt allvar. Han är snygg, karismatisk och spännande - det är nästan för bra för att vara sant. Inte bara Catherine utan också alla hennes väninnor faller som käglor. Vilket kap!
Deras passion är himlastormande, Lee uppvaktar Catherine som ingen man tidigare gjort, men snart får hon uppleva hans dåliga humör och en skrämmande brutalitet. Vem är han egentligen? När kommer han att höra av sig härnäst? Vad jobbar han egentligen med?
Att Lee är en man med makt står klart. Deras relation blir alltmer oförutsägbar och Catherine känner sig osäker, hon har en kuslig känsla av att någon rotar bland hennes saker. Inte lämnade hon fönstret öppet? Och inte låg boken där när hon gick till jobbet i morse? Hon kontrollerar gång på gång att fönster är stängda och dörren är låst när hon går ut.
Catherine förvandlas från en festglad och självsäker ung kvinna till ett nervvrak med tvångsbeteenden utan någon som helst självkänsla. Hon försöker tala med goda vänner om det som händer men blir inte trodd - de känner Lee och dyrkar honom. Inte skulle han bete sig på det sättet? Hennes liv blir outhärdligt, hon litar inte på någon, har ingen att vända sig till.
Catherine ser till slut ingen annan utväg än att fly. Men det hon tror sig ha undkommit en gång för alla kommer att upprepa sig.

Elizabeth Haynes är utredare inom polisen och har tidigare arbetat som bland annat bilförsäljare. Glöm inte att låsa, som hon skrev som ett tävlingsbidrag, är hennes första bok och har rönt stora framgångar i både Storbritannien och USA. Idén till boken fick hon genom en dröm; att hon hade träffat en ond man, en man som alla vänner föll för och hur hon än försökte förklara hur hemsk han var, desto mer anklagade vännerna henne för att vara småsint och elak.


Hela boken är uppbyggd på korta kapitel vilket gör den mycket lättläst. Kapitlen varvas med dåtid och nutid så att historierna löper parallellt med varandra. Det är skickligt gjort och bygger upp historien på ett snyggt sätt som hela tiden avslöjar och går mer på djupet ju längre in i boken man kommer.

I dåtidens historia möter man en självsäker, partyglad tjej som flirtar vilt och springer på krogen varje kväll. Tills hon träffar Lee, mannen som till en början är perfekt, men som sedan utvecklar sidor som inte alls är trevliga. Som läsare märker man hur Cathy snabbt bryts ner och börjar tvivla på sig själv och hur hon till varje pris gör allt för att göra Lee till viljes för att ha en chans att överleva och kunna rädda sig själv.

I nutidens historia får man se en helt annan Cathy, en nedbruten kvinna som lider av tvångstankar som innebär att hon måste kontrollera dörren ett visst antal gånger för att se att den låsts ordentligt, kontrollera fönster och gardiner och kökslådor för att allt är placerat på exakt samma sätt som det var när hon lämnade lägenheten. En kvinna som inte längre har ett normalt liv. Men när hon blir vän med den nyinflyttade Stuart, blir det början på en stark vänskap. Men kan hon våga lita på en man igen?
Det här är en bok som berör på djupet. Man hatar, man älskar, man gråter, man skrattar. Men mest av allt blir man stark och fylld av revansch när man läser den här boken.
Det enda minuset med boken är att jag upplevde den som lite seg i början innan man kom in i den, annars en bok som SKA läsas!

Tycker man dock att den här boken är för brutal och för fysisk så rekommenderar jag en äldre bok: ...Och så log han av Nicci French som är mer psykologisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar