söndag 17 november 2013

Lex bok - Sara Kadefors

Betyg: BBBB
(av fem möjliga)

Förlag: Lilla Piratförlaget
Utgivningsår: september 2013 (danskt band)
november 2014 (pocket)
Antal sidor: 327 sidor
ISBN: 9789187027512 (danskt band)
9789175790497 (pocket)
Lex går sista året i gymnasiet och är så less. Less på alla prestationskrav och hetsen om entreprenörstänk, som ställs på henne och andra unga i dag. Helst ska man vilja synas och ha hela sin framtid planerad innan man har hunnit gå ut skolan.  Lex dagdrömmer hellre till tung musik än odlar sina "entreprenöriella egenskaper".
I protest skapar hon alter egot Maya som via sin blogg revolterar mot allt vad framgångssagor heter. Men vad händer med Lex när bloggen plötsligt visar sig vara just en riktig framgång?

Sara Kadefors debuterade som författare 2001 med barnboken Lördag i city. Samma år utkom Augustprisbelönade Sandor slash Ida som även filmatiserats. Sedan dess har hon skrivit böcker både för barn och vuxna, samt för film, tv och teater.


Jag kan inte annat än att beundra huvudkaraktären Lex för hennes mod att så öppet gå emot strömmen och högljutt protestera mot dagens hets på unga att de prompt måste vilja så mycket. Alla vill väl bli kända? Eller?
Det känns uppfriskande med en ung person som så energiskt motsätter sig allt detta.
Samtidigt blir jag ibland frustrerad på hennes ilska över att människor runt omkring henne inte delar samma uppfattning om att inte vilja "lyckas" i livet.

När bloggen "Själens sår" med Lex alter ego Maya blir en framgångssaga ställs plötsligt allt på sin spets.
Hur mycket kan man gömma sig bakom en annan människa?
Spelar det någon roll om det som skrivits är sant när den som står bakom orden är någon helt annan än vad den utgett sig för att vara?

Det här känns som en bok som är helt rätt i tiden, med dagens blogghysteri där mycket handlar om att ha ett perfekt liv, umgås med de rätta människorna och ständigt vilja nå högre. Det går inte att läsa den här boken utan att tänka lite på t.ex. "BlondinBella", som även hon började sin bloggkarriär under falsk identitet.
Tycker att detta är ett perfekt present/julklappstips till alla 15+ tjejer och killar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar