lördag 12 oktober 2013

Doktor Joseph - Andreas Roman

Betyg: BBBB
(av fem möjliga)

Förlag: Massolit Förlag
Utgivningsår: mars 2014 (pocket)
Antal sidor: 387 sidor
ISBN: 9789187135316 (pocket)
Joseph lever ett vanligt familjeliv tillsammans med sin fru Bea, och barnen Deone och Claude. Men när han får sparken från sitt jobb på Försäkringskassan för att han anses för snäll och godkänner för många sjukskrivningar, får Bea nog och vill skiljas. När den elake grannen till på köpet ringer på precis efteråt och klagar på oväsendet får Joseph nog och går ner i källaren där hans gamla vodoualtare står kvar sedan hans ungdomstid som lovande vodoupräst på Haiti.
Han förhäxar sin gamla arbetsplats, sin granne, men passar även på att välsigna dem som gjort honom gott. Dock innebär detta att han öppnar en dörr som han stängt för många år sedan. Mörka krafter som letar efter Joseph sedan han flydde till Sverige får nu upp ett spår och plötsligt tycks Gamla Stan i Stockholm omges av ett mörker som paralyserar invånarna.


Andreas Roman slog igenom 2006 med thrillern Vigilante, och har sedan dess skrivit genreöverskridande romaner som rör sig mellan skräck och spänning.
Han har en bakgrund som Creative Director inom tevespelsindustrin och arbetar numera på digitala byrån HiQ i Göteborg, och hans färdigheter inom design och det visuella blandas med den speciella stil som utmärkt Andreas texter under senare år.
Tre av Andreas böcker håller på att utvecklas till film.
Doktor Joseph är första delen i serien Stockholm vodou.

När jag fick tag på denna underbara bok så var det i första hand den mörka och obehagliga omslaget som gjorde mig nyfiken. Barnet med den mörka blicken och den trasiga dockan skvallrar om att berättelsen garanterat kommer att krypa under ditt skinn.
Och man förstår rätt omgående att det är någonting som inte står rätt till med Claude, men vad beror det på?
När man tänker på vodou (jo det stavas så men det kan även stavas vodoo) så tänker man på små tygdockor som man sticker nålar i. Självklart händer detta, men en helt ny värld öppnas och introducerar läsaren till magi och ockulta saker som man inte visste hörde till. Här blir vodoun så mycket mer och något som inte bara förknippas med ondska.
Det är inte bara familjens historia man följer i boken utan parallellt får man även följa de mörka krafter som är på jakt efter Joseph och de människor som följer med den.
Miljöbeskrivningarna av Gamla Stan när mörkret smyger på är fantastiskt beskrivna och väcker starka olustkänslor.

Även om Joseph är huvudkaraktären som man lär känna på djupet, så glöms inte de andra bort vilket jag tycker är bra.
Boken och historien i sig är mycket lättläst, med korta kapitel och en otroligt spännande handling som ständigt överraskar läsaren.
Om del två i serien håller samma klass kommer jag definitivt att läsa hela serien och det tycker jag att ni också bör göra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar