måndag 9 september 2013

Synda - Sylvia Day

Betyg: BBBB
(av fem möjliga)

Förlag: Bookmark Förlag
Utgivningsår: nov 2012 (häftad)
maj 2013 (pocket)
Antal sidor: 301 sidor
ISBN: 9789187173592 (häftad)
9789187319495 (pocket)
När Jessica Tarley återigen möter den mystiske Alistair Caulfield dröjer det inte länge förrän hon inser att hon inte kan stå emot honom. Efter ett långt och passionslöst äktenskap lockar han fram en lust och ett begär som hon inte trodde att hon kunde känna. De inleder en ohämmad och mäktig erotisk relation långt ute till havs på ett skepp som ska ta dem över Atlanten. Men är deras kärlek tillräckligt stark för att överleva i den verklighet som väntar dem?
Samtidigt lever Jessicas syster, Hester, i ett äktenskap där hennes man inte tvekar att använda våld så fort han har druckit. När Hester blir gravid har hon dock inte bara sig själv att tänka på. Som tur är har hon sin näre vän Michael vid sin sida. Kanske är de mer än bara nära vänner?


Sylvia Day är en New York Times-bästsäljare.  Hon har tidigare arbetat som lingvist för den amerikanska militärens underrättelsetjänst. Hennes romaner har översatts till över trettio språk och Synda har beskrivits som Downton Abbey möter Fifty Shades.
Hon har även gett ut böckerna Älska (som är i samma stuk som Synda) och även boken För dig blottad, första delen i Crossfire-trilogin som utspelar sig i nutid och ej är historisk som de tidigare nämnda.

Det hela började med Fifty Shades- hysterin och sedan dess har litteraturvärlden expoderat av erotisk litteratur.
Själv har jag läst del 1 & 2 av E.L. James. För mig är det enda intressanta i de böckerna hur Grey har blivit den man han är och det är den enda anledningen att man fortsätter läsa. Språket är fruktansvärt, upprepningar så man mår illa. Kanske dåligt översatt och bättre på engelska. Och onaturligt mycket sex, så det blir inte längre...lustfullt, bara slentrian.
MEN i Synda så är det helt annorlunda. Sylvia Day bygger upp en romantisk, sensuell och erotisk stämning som gör att berättelsen känns realistisk och relationerna äkta. Här är språket varierat och likaså sexet, ingen slentrian här och jag vill verkligen läsa varje mening (inte bläddra förbi sexet som i Fifty Shades). Här blir man inte mätt, här vill man ha mer!
Ibland är tempot snabbt och ibland långsamt, vilket skapar variation i boken.
När det kommer till karaktärerna, Jessica och Hester samt Alistair och Michael är det lätt att knyta an till dem allihop. Även här har vi män med mörka begär,svåra uppväxter, olycklig kärlek och mycket annat.
Jag kommer absolut att läsa de andra böckerna av Sylvia Day och det tycker jag att ni också borde göra, om ni nu gillar böckerna i denna typ av genre.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar