måndag 27 maj 2013

Brännmärkt - Karin Aspenström

Betyg: BBBB+
(av fem möjliga)

Förlag: Lind & Co
Utgivningsår: april 2013 (inbunden)
december 2013 (pocket)
Antal sidor: 303 sidor
ISBN: 9789174611670 (inbunden)
9789174612325 (pocket)
Peter har ett hemligt förflutet som infiltratör för svenska polisen, ett liv han nu försöker lämna bakom sig genom att bygga och driva hotell tillsammans med sin bror i Norge.
Sven Lilja, polis och Peters gamla hanterare i Stockholm får höra att den svenska Bandidos-presidenten, Tony Weiner, är intresserad av att få in Peter i klubben. Sven försöker förgäves övertala Peter att komma tillbaka, men när hotellet brinner ner ser Peter till slut ingen annan utväg än att börja som infiltratör igen. Han blir snart fullvärdig medlem i Bandidos med hemliga instruktioner från polisen att söndra klubben inifrån.
Den rysk-estniska maffian, håller på att etablera sig i Sverige där de med Bandidos hjälp vill bygga upp ett imperium av knarkhandel och trafficking. Peter står plötsligt inför sitt livs största och allvarligaste uppdrag: Att infiltrera den ryska maffian.
Ju längre tiden går, desto mer tär dubbelspelet på Peter.  Sven har fått blodad tand, Peter är hans guldkalv och han driver honom till att gå allt längre.
När Peter sedan får ett pris på sitt huvud ser han inte längre någon laglig väg ut ur den gråzon han nästlats in i. Han måste mörda för att själv överleva ...


Karin Aspenström (f. 1977) är uppvuxen i Stockholm och är verksam som manusförfattare för film och tv. Brännmärkt är hennes debutroman och första delen i en spänningstrilogi, inspirerad av Peter Rätz liv som infiltratör.
Peter Rätz (f. 1965) är uppvuxen i Falun och arbetade i nio år med att infiltrera bland andra Brödraskapet, Bandidos och Hells Angels tills han 2004 avslöjades och tvingades gå under jorden. Peter lever i dag utomlands med skyddad identitet.

Trots att detta är en roman, inte en biografi, så kan jag inte låta bli sluka hela historien med hull och hår. Allt jag läser är sant.
Kanske är jag naiv. Möjligen vill jag att det ska vara sant, för att det är en sådan spännande och fantastiskt bra historia. Möjligen hoppas jag att den inte är sann, för det finns inte en dag som jag skulle vilja byta plats med Peter och behöva utstå den press, rädsla och de maktkamper som han utsätts för, dels som medlem av Bandidos, dels som infiltratör för polisen.
Man lär känna Peter så väl att man blir ett med karaktären. Även om han är "the bad guy" är han samtidigt "the good guy" och det kanske är det som gör att man lever sig in i berättelsen så pass mycket för att allt känns på riktigt.
Något som jag reagerar starkt på är hur Peter utnyttjas, nästan tvingas till vissa saker av polisen Sven, allt för att han själv ska kunna lägga fram bevis på framsteg mot brottsligheten, utan att själv vara den som sätter sitt liv på spel. Infiltratören framställs här i polisens ögon som en bricka i ett spel, inte en människa.

Jag reagerade också på att en scen i boken, som inkluderar ett förhör i ett inplastat hotellrum, i stort sett är identisk med en scen ur en Johan Falk - film. Men kanske är även den filmen bitvis baserad på Peter Rätz erfarenheter?
I övrigt är denna bok en riktig bladvändare. Korta kapitel, snabba händelseförlopp, kärlek och action. Absolut läsvärd och jag kommer att läsa nästkommande böcker i trilogin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar