torsdag 6 juni 2013

Baddaren - Emma Hamberg

Betyg: BBBB+
(av fem möjliga)

Förlag: Piratförlaget/Pocketförlaget
Utgivningsår: juni 2010 (inbunden)
april 2011 (pocket)
Antal sidor: 373 sidor
ISBN: 9789164202895 (inbunden)
9789186675301 (pocket)
På den lilla ön Hjortholmen mitt i Vänern tronar ett gammalt 1700-talsslott. Där bor Maja tillsammans med sin trettio år äldre man Pelle. Båda är konstnärer, men Pelle är den som är den framgångsrike medan Maja mest ser sig själv som Pelles före detta elev som aldrig lyckats slå igenom som konstnär. Medan Pelle skapar för fullt känner sig Maja oinspirerad och missnöjd, vilket också påverkar deras äktenskap.
Hon får den galna idén att starta en tvåveckors simskola för vuxna och hoppas och tror att eleverna ska ge henne inspiration att börja skapa igen.
Tre personer anmäler sig till simskolan:
Jens - trädgårdsmästaren som älskar perenner och bor i ett hus bredvid sina föräldrar. Han tycker att kärleken till blommor är enkelt och har svårt med relationer till andra människor.
Karin - kulturjournalisten som får i uppdrag att skriva ett reportage om både simskolan och Pelle,samtidigt som hon lär sig simma. En kvinna som alltid är klädd i svart. Elegant. Ensam. Alkoholist.
Alex - 19-årig kille som är där för att lära sig simma inför seglarresan till Grekland med kompisarna. Ingen vet att han inte kan simma. Eller att han inte är den hans kompisar tror att han är.
Tre ensamma människor med hemligheter bakom sina skyddande skal som de vill gömma till varje pris. Under dessa två sommarveckor förändras livet totalt för dem allihop.

Emma Hamberg, född 1971, är författare och illustratör, men har även varit chefredaktör för tidningen Vecko-Revyn, då hon skapade rubriker genom att kasta ut Fröken Sverige -tävlingen ur tidningen. Hon är författare till flera ungdomsböcker om relationer och sex bl a Linas kvällsbok 1 & 2. Hon skriver dessutom bak - och kokböcker ihop med kompisen Anette Rosvall bl a Husmorsorna, Fredagsmys: 101 favoriter för alla, och den ännu inte utkomna Världens bästa kladdkakor!
Andra utgivna vuxenromaner i urval är: Brunstkalendern, Mossvikenfruar, Rosengädda nästa! och den ännu inte utkomna Larma, släcka, rädda Rosengädda (släpps i aug 2013).


Det började med att jag läste Linas Kvällsbok och sedan även Brunstkalendern. Båda två helt fantastiska böcker, den första för ungdomar, den andra en vuxenroman. Därför hade jag höga förväntningar på den här boken. Jag blev inte besviken!
Den är lite seg i början, innan  Maja får sin idé om simskolan och det blir liv och rörelse ute på Hjortholmen, men miljön i sig förtydligar dock bara hur missnöjd Maja är med sitt liv.
I alla karaktärer finns det någonting som man kan känna igen sig i, man blir ett med var och en av dem. De är vanliga människor, precis som du och jag, med fel, brister och hemligheter. Jag älskar de relationer som växer fram emellan karaktärerna, den tillit som de tvingas visa varandra för att lyckas och utvecklas som personer. Det hände faktiskt att jag fällde en liten tår ibland, då jag blev så berörd av den känslomässiga intimitet som fanns mellan en del av karaktärerna.
Kapitlen är korta, vilket är perfekt om man ska läsa boken i sommar, tex. på stranden, vilket jag absolut tycker att ni ska göra.
Boken överraskar stundtals med intressanta vändningar, dock är en del kanske lite väl förväntade, därav betyget som annars skulle ha blivit en klar femma.
Läs denna och när ni har gjort det så ska ni även läsa Brunstkalendern.

Ett måste i sommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar