måndag 24 juni 2013

Andra andningen - Sofie Sarenbrandt

Betyg: BBB
(av fem möjliga)

Förlag: Damm Förlag
Utgivningsår: april 2013 (inbunden)
februari 2014 (pocket)
Antal sidor: 336 sidor
ISBN: 9789175370125 (inbunden)
9789174751543 (pocket)

Det är den 1 juni, det är kallt och regnet öser ner när startskottet för det 35:e loppet av Stockholm Marathon går av stapeln.
Precis utan för Stadion faller en man ihop och förs till sjukvårdstältet. Det visar sig att han har blivit knivhuggen i ryggen så pass allvarligt att hans liv inte går att rädda. I tumultet bland alla löpare är det omöjligt att avgöra vem som har utfört dådet.

Strax därefter hittas en livlös kvinna i ett buskage vid Rålambhovsparken och allt tyder på att inte heller detta dödfall är en olyckshändelse.
Kriminalpolisen Emma Sköld är på plats för att heja på sin syster Josefin som springer loppet och får rycka in.
Det visar sig att de båda offren tillhör samma löparklubb; Mission. En klubb där en av medlemmarna för drygt ett år sedan dog, men var det verkligen en olyckshändelse? Visste offren något som någon ville tysta till varje pris? Eller är det någon som vill hämnas? Troligast är att en mördare befinner sig bland löparna. Kommer det inträffa fler mord innan loppet är över?

Sofie Sarenbrandt är författare, journalist och fotograf och bor i Bromma med sin man och deras två barn. Tidigare har hon gett ut deckarna  Vecka 36, Istället för dig och Vila i frid.  Den sistnämna är också den första fristående boken om kriminalpolisen Emma Sköld.

Jag har tidigare läst Saras debutbok Vecka 36, som jag upplevde var en helt okej deckare; lättläst, lagom mycket intriger och spänning med en snabb upptakt innan slutet. Mycket mer var det inte för mig, det blev dessvärre en deckare i mängden.
Andra andningen är en bok som börjar lite segt, men som man verkligen kommer in i när loppet väl är igång. Bäst blir den i slutet när jakten och frågorna kring vem som är mördaren trappas upp. Det som är bra är att det inte går att lista ut till 100% vem mördaren är, det finns många olika karaktärer med motiv att välja på.
Det som jag dock tycker är det bästa i boken är karaktärsbeskrivningarna. Man kommer dem nära och knyter lätt an till dem under historiens gång. Dessutom gillar jag skarpt Emma Sköld. Men tyvärr blir det bara en bok i mängden som inte sticker ut.
Skulle nog kunna tänka att läsa den tidigare boken Vila i frid och kommande böcker, men skulle då investera i pocketformat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar