söndag 30 juni 2013

Flickan på tavlan - Rebecka Åhlund

Betyg: BBB+
(av fem möjliga)

Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: april 2013
Antal sidor: 145 sidor
ISBN: 9789129687293 (inbunden)
Ellas föräldrar har köpt ett rött litet torp, med vita knutar.  Men strax efter att de har flyttat in och börjat renovera börjar mystiska saker hända.
Saker byter plats, hyllor trillar ner och ibland känner sig Ella iaktagen. Kanske har det med flickan på tavlan i hennes rum att göra, hon som följer en med blicken  och ibland tycks ändra ansiktsuttryck.
Men äve
n i skolan är ingenting sig likt. När den nyinflyttade killen Dylan, som är två år äldre än Ella, plötsligt vill bli hennes vän väcker det mycket svartsjuka hos Ellas kompisar. Och när Dylan berättar om vad som händer hemma ställs Ella inför att våga hjälpa till och att välja sida.

Rebecka Åhlund är journalist, kritiker och skriver regelbundet i bland annat Amelia. Hon debuterar med denna moderna spök- och ungdomsroman, där stad möter land och dåtid möter nutid.

Detta är en bok som är skriven för barn- och ungdomar i åldern 9-12 år, men jag tycker absolut att den, precis som många andra barn- och ungdomsböcker kan läsas av dem som är lite äldre.
Inte minst för att känna igen sig i hur man själv var och tänkte i den åldern men även för att dessa böcker är lättlästa.

Det som är det fina i den här boken är att det blandas dåtid med nutid och det blir som två separata historier i en och samma som slutligen vävs samman.
Den tar upp ett av de stora problemen som finns i många familjer idag, hur barnen påverkas och hur viktigt det är att ingripa och hjälpa till när man kan.

Har man barn i denna ålder så tycker jag absolut att den ska rekomenderas, den är väl anpassad för åldern 9-12 år; inte för vuxen och inte heller för läskig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar