fredag 16 mars 2018

Bränn alla broar - Siri Helle

Betyg:BBB+/5

Bokförlag: 
Louise Bäckelin Förlag
Utgivningsår: januari 2018 
ISBN: 9789188447753
Utåt sett har Liv Björk det perfekta livet. Hon har ett välbetalt finansjobb, gör avundsvärda uppdateringar på Instagram och dricker hälsosmoothies till frukost. Sa varför är hon så olycklig?
I tonåren skrev hon ett brev till sig själv, som hon skulle läsa om hon någon gång övervägde att ta sitt liv. I brevet finns en uppmaning att ge livet en sista chans, spendera alla pengar och göra det där hon drömt om men aldrig vågat. Liv bestämmer sig för att ge det tre månader.
När hon träffar den idealistiska gatukonstnären Sanna öppnar sig plötsligt en värld av nya möjligheter samtidigt som det utsatta dödsdatumet kommer allt närmare. 


S
iri Helle
är nyutexamnierad psykolog och bosatt i Stockholm. År 2017 mottog hon Lilla Psykologpriset för sitt arbete med att popularisera psykologisk forskning som föreläsare, skribent och mediaprofil.
Bränn alla broar är hennes debutroman.

Baserat på bokens baksidetext (texten ovan) så trodde jag som läsare att den skulle handla mycket mer om hur Liv ägnar tid åt att publicera och arrangera perfekta frukostbilder, hur duktig hon är på att träna (när hon egentligen legat hemma i soffan med en godispåse) och hur hetsen på Instagram kring det perfekta livet påverkar vårt välmående. MEN det tas upp förvånansvärt lite i boken. Jag hade förväntat mig att följa en kvinna som verkligen lever för Instagram dagligen, som många faktiskt gör. Därför blev detta tyvärr lite av en besvikelse när baksidetexten utlovade någonting annat.
Jag tycker mer att den handlar om det perfekta livet inför sina kollegor på jobbet; att äta hälsosam mat, resa till de rätta platserna på semestern, klä sig rätt och att det hela tiden pågår en tävling om vem som jobbar hårdast och därmed är bäst.
Jag tycker om böcker som skrapar på perfekta fasader och får dem att rämna, vilket däremot jag tycker att denna historia lyckas med. Den går in på hur en människa och ens välmående påverkas av att ständigt upprätthålla den välpolerade fasaden och vad som händer när den tillslut raseras och människan kapitulerar. Det kan gå åt helevete men det kan också vara förlösande och leda till något bra.
Just detta tycker jag är bokens största behållning, att se hur brevet förändrar Livs inställning till livet, hur mötet med Sanna får henne att tänka utanför boxen och att även inse hur viktigt det är att människorna runt omkring försöker ingripa när någon visar tecken på att må psykiskt dåligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar