onsdag 21 mars 2018

Kvinnan i hytt 10- Ruth Ware

Betyg:BBBB/5

Bokförlag: Lind&Co
Utgivningsår: mars 2018
ISBN: 9789177791232

Det skulle bli den perfekta resan. Ett lyxigt kryssningsfartyg och en pressvisning för att se norrskenet. Det skulle bli en chans för journalisten Lo Blacklock att få en välbehövlig paus från ett kaotiskt liv: Bara några dagar tidigare har hon haft inbrott hemma trots att hon befann sig i lägenheten. Dessutom har hon och pojkvännen Judah problem. Men det blir inte som Lo tänkt.
Mitt i natten väcks hon av vad hon tror är ett skrik. Hon hör hur balkongdörren till hytten intill försiktigt öppnas och strax därefter ett stort plask. När hon rusar ut på sin balkong ser hon blod på grannens balkongräck. Fartygspersonalen och medresenärerna förstår ingenting. Enligt passagerarlistan står den kabinen tom och ingen resenär ombord saknas. Och blodet är spårlöst borta.
Men Lo hävdar att hon har träffat kvinnan tidigare på kvällen. Eller är hon så trött och mentalt instabil att hon kan ha misstagit sig?
Är hon nu fast mitt ute på Nordsjön med en mördare... eller har det aldrig funnits någon kvinna i hytt 10?

Ruth Ware är uppväxt i Sussex, i södra England. Hon har jobbat som servitris, bokhandelsbiträde, engelsklärare och presstalesperson. Hon är gift och har två barn. Kvinnan i hytt 10 är hennes andra roman efter debuten och försäljningssuccén I en mörk, mörk skog (2017).

Precis som en del andra recensioner säger så är detta verkligen en bladvändare med stämningar från Agatha Christie men även Paula Hawkins.
Här finner jag många likheter med Agatha Christies Mordet på Orientexpressen, Och så var de bara en; ett mord/brott sker på en specifik plats där det finns flera huvudmisstänkta, ledtrådar och motiv. Här finns också mycket skvaller mellan passagerarna och om varandra som gör det svårt för "detektiven" att veta vad som är sant eller förtal till någon annans fördel/nackdel. 
Precis som i Kvinnan på tåget så finns det en stämning som är tät och en aning klaustrofobisk. Huvudkaraktären vet inte alltid om hon kan lita på sitt eget omdöme och omgivningen ifrågasätter hennes mentala hälsa.

Under läsningen upplever jag att det är väldigt svårt för mig att 
särskilja karaktärerna då de är för många till antalet och det inte finns något som direkt utmärker dem. Detta gäller speciellt männen som mest känns överflödiga och intetsägande. Författaren borde lagt mer tid på att se till att de utmärkte sig från varandra och blev enklare att komma ihåg.  

I övrigt tycker jag att storyn och drivet i berättelsen är riktigt bra. Jag gillar böcker där jag som läsare inte riktigt vet hur det ska sluta och inte heller vad eller vem jag ska tro på. Slutet var riktigt spännande och jag sträcklästeläste med hjärtat i halsgoropen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar