måndag 9 april 2012

Blomsterspråket - Vanessa Diffenbaugh


Betyg: BBBBB
(av fem möjliga)

Förlag: Bazar förlag
Utgivningsår: 21 okt 2011 (inbunden)
20 feb 2012 (pocket)
Sidor: 382 sidor
ISBN: 9789170282539 (inbunden)
9789170283543 (pocket)
Victoria Jones är ett maskrosbarn och har under hela sin uppväxt blivit skickad från det ena fosterhemmet till det andra. Det har gjort henne misstänksam och skygg och hon har svårt att knyta an till andra människor.
Som artonåring var hon tvungen att lämna sitt stödboende och klara sig själv, vilket lett till att hon blivit hemlös och ensam i världen. Det enda som får henne att orka är de minnen av den lyckligaste tiden tillsammans med fostermamman Elizabeth. En tid som även är fylld av mycket smärta, sorg och skuld som hon helst vill förtränga.
En dag får hon arbete i en liten blomsteraffär, tack vare Elizabeths överförda kunskap av det viktorianska blomsterspråket. Snart blomstrar affärerna och Victoria börjar se en ljusare framtid.
På blomstermarknaden träffar hon en ung man, Grant, som till hennes förvåning förstår samma blomsterspråk som hon. Mot hennes vilja föds hopp om kärlek, en familj, ett hem. Men det förflutna och hennes tidigare erfarenheter håller henne tillbaka.
Är det verkligen möjligt att någon människa kan älska henne - så oberäknelig, oförsonlig och sårad som hon är? Undan för undan förstår Victoria att även den mest skadade människa kan ära sig att visa tillit - och att få tillit tillbaka.

Vanessa Diffenbaugh är en amerikansk författarinna som debuterar med Blomsterspråket som redan har nått bästsäljarlistorna i USA, England och Italien. Dessutom är filmrättigheterna sålda till Fox 2000 Pictures.
Hon har inspirerats av sin egen erfarenhet som fostermamma och hon har även studerat det viktorianska blomsterspråket som hon använder sig av flitigt i boken.
Precis som huvudkaraktären Victoria, så ägde hon själv ett enda blomsterlexikon, en inbunden bok med pressade blommor som var på väg att falla sönder. Hon upptäckte att blommorna hade olika betydelser i olika lexikon och insåg att det sällan finns en enda förklaring eller betydelse till varje blomma. Därför har hon själv valt att jämföra betydelserna och välja den som passat bäst in på blommans vetenskapliga historia, precis som hon sedan låtit Victoria göra.

Det jag gillar med boken är hur kapiteln växlar mellan dåtid och nutid.
Man får följa tiden under hennes uppväxtår; slussandet mellan olika fosterhem, när hon hamnar hos Elizabeth där hon sakta men säkert vågar tro på att hon har hittat hem och känner sig lycklig, parallellt med historien som sker i nutid med arbetet i blomsteraffären och hur hon lyckas hitta kärleken.
Historierna vävs samman och man får fler och fler ledtrådar kring hennes person som gör att man förstår varför dagens Victoria känner, tänker och lever som hon gör.
I den här romanen finns verkligen allt som jag gillar; komplicerade karaktärer, kärlek, stark vänskap och en brinnande passion för någonting viktigt i livet.
Den här berättelsen har etsat sig fast i mitt inre som en påminnelse kring vad som är viktigt i livet och den påminner om de rädslor som man ibland måste övervinna och vad som krävs för att man ska lyckas.
Om ni läser den här boken lovar jag att ni kommer att bli berörda precis som jag!

Läs den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar