lördag 26 januari 2013

Den första flickan skogen möter - Moa Eriksson Sandberg


Betyg: BBB
(av fem möjliga)

Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: maj 2012
Antal sidor: 189 sidor
ISBN: 9789129681963 (inbunden)
 
Hanna har fyllt tolv år och ska börja sexan med allt vad det innebär; hennes kropp förändras, killar är inte längre bara kompisar och nu ska man inte längre vara ett barn.
Jonna och Hanna har varit bästa kompisar sedan de var små, men nu inser Hanna att hon hellre umgås med kaxiga Sabina som redan har fått mens och solar topless vid sjön.
Varför får den nyinflyttade killen, Janek med de mörka ögonen, hennes hjärta att slå så fort?
Hannas pappa arbetar i Göteborg och efter ett bråk hemma svarar han inte i telefonen när hon ringer. Och vad viskar mamma och hennes väninna om bakom stängda dörrar när de tror att Hanna inte hör?
Samtidigt är skolans populäraste tjej är spårlöst försvunnen och det viskas om att hon är mördad och kanske våldtagen. Rydöbruk känns längre inte lika tryggt och Hanna känner att skogen lurar på hemligheter. Kanske finns mördaren därute och iakttar henne?

Moa Eriksson Sandberg, född 1981, debuterade med ungdomsromanen Söta pojkar är bara på låtsas 2011. Hon föddes i Växjö och växte mestadels upp i Rydöbruk och Laholm i Halland. Som sextonåring började hon skriva krönikor för lokaltidningen. Efter studenten flyttade hon till Lund där hon pluggade kultur- och litteraturvetenskap, skrev för musiktidningar och extraknäckte som teaterledare och krokimodell. Hon har även bott några år i Malmö och hankat sig fram genom att skriva allt från copytexter till att göra reportage om whiskyprovningar. Sedan en tid tillbaka bor hon i Stockholm och arbetar som litteraturskribent, dj och författare.

Det jag gillar mest  med den här boken är igenkänningsfaktorn.
Alla har vi varit där, i tidiga tonåren där allt man vill är att passa in, att vara populär och inte anses vara töntig eller barnslig. Man ställs inför svåra val när det gäller allt ifrån att välja kompisar, till hur man ska klä sig och hur man ska prata.
Trots att boken riktar sig till barn och unga mellan 9-12 år så tycker jag ändå att både äldre ungdomar och vuxna bör läsa den här boken. Även om den är en ungdomsbok är den skriven med ett vuxet språk som suger tag i mig som läsare, det är enkelt, rakt och ärligt, utan några konstigheter.
Boken tar inte bara upp tonårstiden utan gräver även lite kring hur det är när kärleksrelationen mellan föräldrar börjar knaka i fogarna.
Spänningen som byggs upp kring Linda Palms försvinnande ger en extra spänningsfaktor till historien som får mig att börja misstänka olika karaktärer i boken, men mer än så blir det dessvärre inte eftersom någon mördare aldrig avslöjas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar