tisdag 29 januari 2013

Colombes granne - Tatiana De Rosnay


Betyg: BBBB
(av fem möjliga)

Förlag: Sekwa Förlag
Utgivningsår: maj 2012 (danskt band)
maj 2013 (pocket)
Antal sidor: 255 sidor
ISBN: 9789186480325 (danskt band)
9789186480639 (pocket)
När Colombe Barou, hennes man Stéphane och deras två söner flyttar in i sin drömlägenhet, har Colombe ingen aning om att hennes liv snart kommer att förvandlas till en mardröm.
De nätter då hennes man är iväg på affärsresor börjar den manliga grannen i lägenheten ovanför, Dr. Faucleroy, att föra oljud och spela musik.  Alltid prick klockan  03:00.
Men så fort hennes man Stéphane återvänder hem blir det åter lugnt igen.
Colombe lämnar meddelanden, skriver brev och ringer på hans dörr, allt för att få honom att sluta, men utan reslutat.
Till slut undrar hon om det bara är hon som har livlig fantasi, då ingen annan av grannarna tycks höra någonting och alla talar väl om den charmerande, vänlige och auktoritäre doktorn.
Sömnbristen blir till slut outhärdlig och hon bestämmer sig för att ta saken i egna händer och hämnas på sin fiende.
Kommer hon att lyckas?


Tatiana de Rosnay är franskengelska och född i Paris. Sedan debuten 1992 har hon skrivit elva romaner, bland annat bästsäljarna Sarahs nyckel (Bazar 2007) och Bumerang (Sekwa 2010). Colombes granne utkom första gången i Frankrike 2000.

Jag ska i ärlighetens namn säga att jag inte alls hade höga förväntningar på den här boken när jag först fick den i mina händer. Jag är en sådan där typisk  bokläsare som alltid dras till böcker med tilltalande, färgglada omslag (vilket tydligen den stora gruppen av bokslukare också gör). Inget illa ment om detta bokomslag, men det är rätt mörkt och trist.
Men jag älskar att bli glatt överraskad!
Redan  under de första sidorna i boken är jag fast. Inledningen börjar mycket spännande, med en scen där hon ligger och gömmer sig under en säng. Man förstår att hon inte befinner sig i sin egen  lägenhet och att rädslan är stor för att bli upptäckt, vilket gör att man absolut måste läsa den för att de hur hon har hamnat i denna situation och hur det kommer att gå.
Det är lätt att identifiera sig med Colombe, som till en början i boken är en rätt alldaglig hemmafru, med ett deltidsjobb som en spökskrivare på ett bokförlag. Hon har ett lyckligt äktenskap och två barn som hon avgudar. Men när grannen från helvetet plötsligt gör entré förändras den blyga, harmoniska och duktiga Colombe till en helt annan kvinna som plötsligt står upp för sig själv och sina åsikter och som är starkt beslutsam att hämnas på sin granne. Jag älskar den här förvandlingen som jag tycker förändrar henne till en bättre och starkare karaktär och som man hejar på under hela historiens gång, då ingen utom hon själv, tycks stå på hennes sida.
Detta är en riktig bladvändare, som du garanterat kommer läsa från pärm till pärm. Den är dessutom oerhört lättläst, med korta kapitel vilket inte skadar.
LÄS DEN!
Du kommer inte att ångra dig!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar