måndag 1 april 2013

Till offer åt Molok - Åsa Larsson


Betyg: BBBB
(av fem möjliga)

Förlag: Albert Bonniers Förlag
Utgivningsår: feb 2013 (pocket)
Antal sidor: 384 sidor 
ISBN: 9789174293043 (pocket)

En man i byn Lainio, skjuter en björn på sin tomt, då björnen attakerar hans hund. Men i björnens mage hittar man en tumme från en människa.
Några månader senare hittas Sol-Britt Uusitalo mördad i sitt hem, ihjälstucken med en grep. Lyckligtvis har hennes barnbarn Markus lyckats fly undan mördaren och gömma sig i en koja i skogen, men när han hittas av polisen Krister, så minns pojken ingenting och  tycks ha förträngt hela händelsen.
Ju mer kammaråklagare Rebecka Martinsson och hennes kollegor börjar nysta i Sol-Britts liv och hennes släktingars tidigare öden, ju närmare identiteten på hennes mördare och motivet kommer de.
Men kommer de få alla pusselbitar på plats innan mördaren hinner tysta sitt sista offer som bara är ett barn?


Åsa Larsson är uppvuxen i Kiruna och bosatt i Mariefred. Hon är utbildad jurist och debuterade 2003 med Solstorm, som belönades med Svenska Deckarakademins pris för bästa debut och även blev film med Izabella Scorupco i huvudrollen som Rebecka Martinsson.
Uppföljaren Det blod som spillts blev Bästa Svenska Kriminalroman 2004.  Tidigare titlar i samma serie är: Svart stig (2006), Till dess din vrede upphör (2008). Till offer åt Molok är den femte boken med Rebecka Martinsson. 
Sammanlagt har Åsa Larssons böcker sålts i mer än 1 miljon exemplar bara i Sverige, och sålts internationellt till över 30 länder.

Jag har tidigare läst Solstorm och även sett filmen, vilka jag tyckte var riktigt bra båda två.
Behållningen i hennes böcker är de starka och mycket tydliga karaktärsbeskrivningarna, hur hon tydliggör vilka läsaren genast ska tycka om och knyta an till; Rebecka, Krister, Markus och de övriga poliserna, och och vilka vi ska ogilla, nästan hata; von Post och övergruvfogde Fasth, och hoppas på att de ska råka riktigt illa ut i slutet. I just denna bok är det så självklart vem som är god och vem som är ond att man blir riktigt övveraskad  när man väl får reda på vem mördaren är.
Jag gillar även när författare blandar nutidshistoria med dåtid, hur två olika tidspoker och händelser smälter samman som i den här boken. Vi följer nutidens mord på Sol-Britt Uusitalo och dåtidens mord på skolfröken Elvira Pettersson. Ibland tyckte jag faktiskt att Elviras historia var mer spännande och läste extra snabbt för att komma till kapiteln där jag fick fortsätta följa hennes öde.
En väl läsvärd bok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar