fredag 25 mars 2016

Sthlm Confidental - Hanna E Lindberg

Betyg: BBBB
(av fem möjliga)


Bokförlag: Pocketförlaget
Utgivningsår: September 2015 (pocket)
Antal sidor: 345 sidor (pocket)
ISBN: 9789175791173 (pocket)

Lennie Lee driver Glam Magazine, skandaltidningen för män med bilder på lättklädda glamourmodeller och grabbig jargong. Men upplagan rasar och de kända vännerna vänder sig bort. När Lennie får i uppgift att fixa århundradets fest åt affärsmannen Jakob Adler och erbjuds en rejäl summa pengar verkar det som att allt kommer vända. Så länge ingenting går fel. 
Solveig Berg är en ung journalist som efter ett ödesdigert misstag hamnat i kylan och förlorat jobbet. Nu driver hon bloggen Sthlm Confidential, en blogg som var tänkt att innehålla snabba nöjesnyheter, granskningar och avslöjanden, men som endast innehåller youtube videos på katter som gör knasiga saker, då inga av hennes tidigare källor tycks vilja veta av henne. Hon är beredd på att göra allt som krävs för att komma tillbaka igen.
När modellen och bloggaren Jennifer Leone hittas död korsas Lennies och Solveigs vägar och plötsligt inser båda att jakten på bekräftelse kan få dem att tänja på gränserna.

Hanna E Lindbergär född 1981, jobbar som journalist och är bosatt i Stockholm. I sitt jobb som digital redaktör på Bonnier Tidskrifter bevakar hon bland annat krogvärlden. Hon har tidigare varit nyhetsreporter på Aftonbladet och uppmärksammad kolumnist i Metro. Sthlm Confidential är hennes debutroman.
Detta var en bok som jag inte hade hört talas om innan när jag fick syn på den i hyllan i bokhandeln och tilltalades av omslaget och baksidetexten. Jag upplever att boken är väldigt välskriven för att vara en debutbok, med bra språk och genomtänkt handling och vändpunkter. Det tar inte lång tid innan man som läsare känner att man har ett bra hum om karaktärerna och vilka personer de är. Eller i alla fall  tills saker hamnar på sin spets och de tvingas fatta beslut och begå handlingar för att skydda, eller framhäva, sig själva. 
Det märks att författaren har erfarenhet av krog- och journalistvärlden. 
Ett annat plus är att det är mycket korta kapitel i boken, vilket underlättar om du vill läsa den på lunchrasten, på bussen/tunnelbanan eller innan du somnar. 
Den är helt klart läsvärd, väntar på att få läsa uppföljaren Sthlm Grotesqu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar