tisdag 3 maj 2016

Mannen mellan väggarna - Emma Ångström


Betyg: BBBB
(av fem möjliga)

Förlag: 
Piratförlaget
Utgivningsår: mars 2016
Antal sidor: 508 sidor (inbunden)
ISBN: 9789164204820
I ett hyreshus på Tegnérgatan i Stockholm, försvinner en kvinna spårlöst från sin lägenhet och två veckor senare hittas hon av sin man i hallen i samma lägenhet. Polisen är förbryllade, var har kvinnans kropp gömts under två veckors tid? Och hur har gärningsmannen kommit in och ut ur lägenheten?
Veckan innan har flickan Alva flyttat in med sin mamma och sina två systrar i hyreshuset. Alva har en känsla av att någon iakttar henne och ho hör konstiga ljud om nätterna. Kan det vara hennes mormors spöke som vill säga henne något? En kväll när hon leker Anden i glaset får hon plötsligt ett svar då det knackar i väggarna...

Emma Ångström är arkitekt, men arbetar idag som kommunikationschef på ett arkitektkontor i Stockholm. 2009 gav hon ut sin debutroman Och allt är förvridet.
 På Piratförlagets hemsida kan du läsa en längre intervju med Emma.

Det är svårt att recensera den här boken utan att säga för mycket kring handlingen och därmed avslöja lite av det som bör behållas hemligt. Du vill ju kunna läsa den här boken och känna att du inte redan vet hur den ska sluta!
Med tanke på miljöbeskrivningarna av det här hyreshuset, med detaljerade planlösningar osv. så kan man med säkerhet säga att författaren definitivt har erfarenhet av ritningar och dylikt. Bara själva tanken på vad som nu kan dölja sig bakom alla dessa lägenhetsväggar får mig som läsare att rysa lite vid tanken.
Jag började läsa den här boken när jag var ensam hemma om kvällarna. I  ett hus på landet, med knäppande läten och prassel i väggarna. Det bör du INTE göra om du vill kunna sova själv igen. Författaren bygger upp en obehaglig stämning i boken som får det att ila längst med ryggraden emellanåt.
Det här är även en bok som tar upp människors önskan efter att höra till en gemenskap, ensamhet, rädsla och saknad efter närhet och hur långt man är villig att gå för att få det.
Mycket läsvärd!

Tack till Piratförlaget för läsex!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar