onsdag 20 december 2017

Just nu är jag här- Isabelle Ståhl

Betyg: BBBB+/5

Bokförlag:
Natur & Kultur
Utgivningsår: maj 2017
ISBN: 9789127152427

Elise är 29 år, läser på Stockholms Universitet och ströjobbar då och då. Hon har GPS:en ständigt påslagen för att kunna Tinder-dejta  och knaprar antidepressiva och andra ångestdämpande som vilka vitaminer som helst. Hon vill bara vara lycklig.
När hon träffar Victor verkar hon bli lycklig på det där omedelbara sättet, men lyckan  och förälskelsen går snart över i en känsla av tomhet, en längtan efter någon annan och något annat.


Isabelle Ståhl är en av våra mest profilerade yngre skribenter och kritiker, tidigare verksam på Expressens kultursida, numera Svenska Dagbladets. Hon är doktorand i idéhistoria vid Stockholms universitet. Just nu är jag här är hennes romandebut.
Boken var också nominerad till Augustpriset 2017 till Årets skönlitterära bok.


Bokens titel hänger inte riktigt ihop med hur bokens huvudkaraktär Elise uppfattas. Hon är inte alls speciellt närvarande i sitt liv utan verkar helst vilja fly in i tablettmissbruk och sex med okända män som hon träffar via Tinder. Den här boken speglar tydligt hur dagens generation kämpar för att leva upp till det liv som speglas i sociala medier, hur viktigt det är att få likes och att ständigt publicera perfekta bilder. 
När jag först läste baksidetexten kändes berättelsen något klyschig och plastig men det är den verkligen inte! Det finns så oerhört många lager här som man får läsa sig till mellan raderna.
Dess framsida känns också oerhört tråkig men samtidigt talande för hur deprimerande berättelsen och Elises liv är. Trots en mörk och destruktiv berättelse så tycker jag att den är fantastiskt bra skriven. Språket är enkelt och meningarna korta men bara för det är den inte lättläst. Jag skulle säga att det är en ynnest att den är skriven just på detta vis för att den då blir så mycket lättare att ta till sig.
Definitivt en av årets stora läsupplevelser för mig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar