fredag 5 januari 2018

Pakten - Michelle Richmond

Betyg: BBB+/5

Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: juli 2017
ISBN: 9789127151925

Nygifta Alice och Jake får ett märkligt erbjudande av Alices chef Finnegan på sitt bröllop: att de ska gå med i något han kallar Pakten. Målet för Pakten är tydligt: att hjälpa varandra till lyckliga livslånga äktenskap. Här finns personer från samhällets toppskikt, som delar allt men låtsas att de inte känner varandra om de råkas på stan.
Till en början verkar reglerna rimliga: Svara alltid i telefon när din partner ringer. Planera en gemensam resa minst en gång i kvartalet. Nämn aldrig Pakten för någon utomstående.
Alice och Jake sveps till en början med i gemenskapen och auran av framgång. Tills en av dem bryter mot en regel.När det går upp för dem vad det är för slags kontrakt de har skrivit under, börjar deras nya liv att framstå som en ond dröm.
Pakten, liksom äktenskapet, är något man förbinder sig till på livstid. Och de andra paren är beredda att ta till vilka medel som helst för att helga målet.

MICHELLE RICHMOND är författare till sex böcker, varav boken The Year of Fog blev en New York Times bestseller. Hon bor i norra Kalifornien med sin familj. Pakten (engelsk titel The Marriage Pact) utkommer den 25 juli 2017 i USA och samma datum i Sverige. Den översätts till mer än tjugo språk och filmrättigheterna är sålda till 20th Century-Fox.

Jag hade sett fram emot en riktigt spännande, nervkittlande sträckläsning med den här boken och det fick jag bitvis, men emellanåt kändes det mest som att jag fick traggla mig fram till just de avsnitten när historien hettade till ordentligt.
Jag tycker att grundstoryn är fantastisk och såg så mycket potential framför mig, kanske hade jag byggt upp alltför höga förväntningar på boken.
Berättelsen inleds med ett kapitel där Jake sitter på ett flygplan på väg hem och vi förstår att han har befunnit sig någonstans mot sin vilja och att han är rädd, ett omen om vad som komma skall längre in i berättelsen. Det är ett smart berättarknep för att fånga läsaren och få dem att vilja veta vad som fick huvudpersonen att hamna i denna situation.
I början känns berättelsen trovärdig; enkla och rimliga regler för att få ett äktenskap att fungera och som troligtvis hade hjälpt en hel del äktenskap på vägen. Men rätt snart spårar det ur, (så klart, annars hade det ju inte blivit spännande!) och det ställs mer och mer orimliga krav på Jake och Alice. De tas dessutom till Paktens egna fängelse där de straffas på de mest brutala och elaka vis.
Här någonstans börjar jag tänka: Varför flyr ni inte? Kontaktar polisen? Alla människor kan väl inte vara korrupta?
Boken slutar i alla fall på ett tillfredsställande sätt för Jake och Alice vilket man som läsare uppskattar!
Är man känslig för tortyr och våld bör man inte läsa denna och vill man läsa en psykologisk thriller så tycker jag personligen att det finns bättre alternativ att välja på.
Detta är mer en spännade bok för den som vill fundera kring hur ett äktenskap kan påverkas av olika faktorer, både till det bättre och det sämre och om man tycker det är lite intressant av sekter så är den också interessant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar