måndag 15 januari 2018

Vi faller - Anna Platt

Betyg: BBBBB/5
Bokförlag: Forum
Utgivningsår: januari 2017
ISBN: 9789137149653
JAS-piloten Kåre älskar sitt jobb. När han flyger in över Linköping och ser Stångån som skär genom staden, kyrktornen som reser sig upp, järnvägsspåren som leder runt och ut på Östgötaslätten, känns det som om han skulle kunna hålla allt i sin hand. Resten av livet är ett kaos. Hans äktenskap krackelerar  och han lever fast i en gammal dröm om hur livet tillsammans med Zara, hans stora kärlek, kunde ha blivit. 

Marie- Louise jhar precis blivit dumpad av Tomas. Hon karvar in hans initialer i sin arm och hoppas på att han ska komma tillbaka. Hon hanterar saknaden genom att gå med i en aktivistgrupp som är emot SAAB:s export av JAS-plan och blir involverad på många sätt.


Monika får reda på att hon har cancer och inte lång tid kvar att leva. Innan hon dör vill hon återse sin dotter Sandra och ställa allt till rätta. Men dottern, som nu är flygplansingenjör tycks inte vilja ha någon kontakt.

Tonåringen Ida är simmare och drömmer om att ta sig in i Östgötalaget. Samtidigt är allt hon vill att få sjunka under ytan och slippa se sin sörjande pappa och sakna sin döda mamma.
 

Elis bor på ett äldreboende och när ingen ser smiter han ut på dess tak för att fågelskåda. Det finns dock inte så många fåglar och Elis skyller allt på JAS-planen som skrämmer bort dem. Innan han dör vill han få möjlighet att skåda en aftonfalk, något han hoppas få göra under deras bussutflykt till Tåkern. Men allt spolieras när ett JAS-plan kraschar och bussen blir ståendes på motorvägen.

På ytan har dessa fyra människor inget gemensamt, men de befinner sig alla i fritt fall. Ensamma, olyckligt kära, i djup sorg.
A
nna Platt 
 tillbringade sina första år i USA och flyttade 1985 till Linköping. Hon har studerat dramatik i Dublin, regisserat kortfilmer och varit verksam som manusförfattare för film och tv sedan 2008.

Vi faller är hennes debutroman.

Detta är en av de bästa böckerna som jag har läst på länge!
Vi får följa fem personer, alla med olika liv, i olika åldrar och kön och med sina egna livshistorier. Men deras liv korsar varandra på olika sätt och påverkas starkt när Kåre kraschar sitt JAS-plan.
Jag gillar hur författaren har vävt samman dessa historier och att en del personer återfinnns i flera av historierna.
Jag tycker även att karaktärerna känns genuina och trovärdiga och jag känner en stark koppling till dem allihop och deras historia.
Extra kul är det att boken utspelar sig i Linköping, en stad jag är rätt så bekant med och därför känner igen många av de miljöer som beskrivs i boken.
Kapitlen är korta och snabblästa men inte alls utan ett djup. Snarare var det så att jag valde att läsa om vissa sidor av rädsla för att jag gått miste om någonting viktigt.
Detta är en sorglig roman, fylld med mycket melankoli och vemod, men även med humor, hopp och värme.
Lägg genast till i din "att-läsa-hög"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar