lördag 20 januari 2018

Innan snön faller - Helena Kubicek Boye

Betyg: BBBB/5

Bokförlag:
Bokfabriken

Utgivningsår: januari 2018
ISBN: 9789176298091

Höstens mörker sänker sig över den mytomspunna rättspsykiatriska kliniken i Säter. Bakom byggnadernas vackra fasader sitter de brottslingar som bedöms vara för sjuka för att kunna avtjäna sitt straff i vanligt fängelse. Den nyutexaminerade psykologen Anna Varga har fått en tjänst vid kliniken i Säter, och lämnar med glädje Stockholmslivet bakom sig.

Annas glädje försvinner snabbt då hon nås av hotfulla meddelanden. Kort därefter hittas en patient död, och driven av sin nyfikenhet ger sig Anna ut på en jakt som leder henne bakåt i tiden, då gränsen för sjukt och friskt styrdes av kön och social tillhörighet. Hoten mot Anna blir allt allvarligare och det är tydligt att någon inte vill att hon ska gräva djupare.
Vem kan Anna egentligen lita på?
Och kommer hon någonsin att få reda på sanningen om vad som försiggår på Säter?

Helena Kubicek Boye, född 1976 i Lund, är en svensk psykolog, föreläsare och författare. Hon har arbetat som reporter på Svensk Damtidning, Kvällsposten och Expressen. 2005 var hon färdigutbildad psykolog vid Lunds Universitet och hon gjorde sin PTP-tjänstgöring inom öppenvårdsårdspsykiatrin i Säter. Helena har skrivit fyra fackböcker tidigare men Innan snön faller är hennes skönlitterära debut och den första delen i serien om psykologen Anna Varga.

Huhhuuu! Vilken obehaglig men spännande bok detta var att läsa!
Författaren har verkligen tänkt till när hon valde att skriva en psykologisk thriller som utspelar sig på en rättspsykiatrisk klinik. Bara miljön i sig; läkare, psykologer, psykiskt sjuka, gamla kulvertar och öde paviljonger, hjälper till att bygga upp den nästan spöklika stämningen och känslan av att inte veta vad som är verklighet eller fantasi.
Det märks att författaren har mycket egna erfarenheter från just Säter och psykiatrin vilket får historien att kännas mycket trovärdig. Jag gillar också att klinikens historia finns berättad, även om författaren såklart anpassat den i viss mån för att den ska passa in i just denna berättelse.
Boken är  skriven med korta kapitel som ofta avslutas med cliffhangers som gjorde att jag hade svårt att lägga ifrån mig boken.
På det stora hela tycker jag att det är en riktigt välskriven, lättläst och spännande bok som jag absolut tycker att du bör läsa om du gillar psykologiska thrillers!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar