tisdag 30 januari 2018

Sanningen- Harlan Coben

Betyg: BBBB-/5

Bokförlag:
Bookmark förlag
Utgivningsår: januari 2018
ISBN: 9789188545671

Du tror att du vet sanningen. Men sanningen är att du inte vet någonting.
Före detta stridspiloten Maya ser en otänkbar bild fångas av babykameran medan hon är på jobbet: hennes tvååriga dotter leker med Mayas man Joe, som blivit brutalt mördad två veckor tidigare...
Kan du tro på allt du ser med egna ögon?
Mayas liv skakas om ytterligare när det framkommer att det finns ett samband mellan hennes syster Claire och Joes död.
För att hitta svaret måste Maya ta itu med djupa hemligheter från det förflutna innan hon kan möta den otroliga sanningen om sin man och sig själv.

H
arlan Coben är känd som thrillerns mästare. Hans bästsäljande romaner har publicerats på 43 språk och totalt sålt i över 70 miljoner exemplar. Han är dessutom den första författaren som tilldelats samtliga av de tre litterära utmärkelserna Edgar Allen Poe Award, Anthony Award och Shamus Award. Sanningen kommer att bli Hollywoodfilm av och med Julia Roberts.

Det känns så befriande att äntligen få läsa om en kvinnlig hjälte som inte har några superkrafter utan bara är en vanlig kvinna som går sin egen väg och har självförtroende och skinn på näsan. Det som även får henne att stå ut från mängden är hennes bakgrund som stridspilot och hennes negativa upplevelser därifrån som satt djupa spår.
Det finns även nämnt i författarens tack att han har tagit del av amerikanska soldaters erfarenheter från krig och deras psykologiska problem när han har skapat Maya och det är också därför just den delen av henne känns så trovärdg och äkta.
Coben är också duktig på att få läsaren att tvivla på vad som är sant och vad som är fantasi. Blir vi lurade av det vi ser genom Mayas ögon?
Det är så många twister och vändningar att jag flera gånger ändrar mina gissningar på vad som verkligen har hänt. När så upplösningen äntligen kommer så blir jag rejält överraskad! Kanske även en gnutta besviken då det kändes som det gick alltför fort och kändes en aning framtvingat.
Jag kan verkligen se att denna berättelse kommer att göra sig bra som film, kanske till och med ännu bättre än boken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar