onsdag 16 maj 2018

Bakom stängda dörrar - B.A. Paris (Ljudbok)

Betyg: BBBBB/5 

Förlag: Jentas
Utgivningsår: december 2017
Uppläsare: Kerstin Andersson
Speltid: 9 tim
ISBN: 
9789185247578
Känner du Jack och Grace?

Han är snygg och förmögen, hon är charmig och elegant. Han är en hängiven advokat som aldrig har förlorat ett mål, hon sköter hemmet och maten till fulländning och avgudar sin handikappade lillasyster.
Fast de är nygifta verkar de ha allt.
Man kanske inte vill tycka om dem, men man gör det. Man blir ohjälpligt charmad av deras otvungna, bekväma hem och av deras trevliga middagar.
Man skulle vilja lära känna Grace bättre. 
Men det är svårt, för man upptäcker att hon och Jack är oskiljaktiga.

Vissa skulle kalla det för riktig kärlek.
Andra undrar kanske varför Grace aldrig svarar i telefon. Eller varför hon aldrig kan komma och ta en kopp kaffe, fast hon inte jobbar.
Hur hon kan laga sådan enastående mat och ändå vara så slank.
Eller varför hon aldrig verkar ha någonting med sig när hon går ut ur huset, inte ens en penna.
Eller varför det sitter skyddande ståljalusier för alla fönster på bottenvåningen.

Det perfekta äktenskapet? Eller den perfekta lögnen?


Bästäljande författaren B. A. Paris växte upp i England men har bott i Frankrike under största delen av sitt liv.
Bakom stängda dörrar är hennes debutroman, och den har sålt i över 1 miljon exemplar.


I början av boken verkar paret Angel bete sig som vilket vanligt gift par som helst. Men ganska tidigt inser man att Grace är ovanligt noga med hur hon beter sig och hur hon svarar sin man och snart förstår man att det är något som inte stämmer.
Man inser därför tidigt att det handlar om en psykisk misshandel och hur det är att vara fånge i sitt eget hem utan en möjlighet att fly. Det är också hemskt att se hur karismatisk och omtyckt en man som gör något sådant kan vara utan att omgivningen lyckas genomskåda det.
Och inte att förglömma, hur manipulativ och skrämmande han är för att få Grace att spela med för att upprätthålla fasaden av det perfekta äktenskapet.

Jag gillar verkligen författarens upplägg med att växla mellan nutid och dåtid och hur dessa vävs in i varandra för att förrenas i slutet av boken.
Det blir en tydligare bild av hur och varför livet är som det är i nutid och jag som läsare får en större förståelse för hur både Grace och Jack förhåller sig till varandra och hur tidigare händelser påverkar deras handlingar i nutidsberättelsen.
Ibland blir jag så fruktansvärt frustrerad när jag läser eftersom det känns som att Jack hela tiden ligger steget före Grace och verkar ha tänkt på alla tänkbara scenarion redan innan de händer. Han har sån perfekt tajming att han känns omänsklig.
Jag ville döda den jäveln!
Genom hela berättelsen undrar man hur det ska gå. Kommer Grace att kunna fly? Eller kommer Jack att döda henne?

Uppläsare Kerstin Andersson gör ett riktigt bra jobb med att förstärka och särskilja de båda karaktärerna mycket skickligt och jag rekommenderar er därför att lyssna påsen som ljudbok.
Vill du ha en riktigt obehaglig och skrämmande bok som verkligen kryper under skinnet så tycker jag att detta är boken för dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar