tisdag 1 maj 2018

Täcknamn: Hilde - Kjell Ola Dahl

Betyg: BBBB+/5

Bokförlag: Bokfabriken
Utgivningsår: mars 2018 
ISBN: 9789176294956

Ett speciellt judiskt armband dyker upp på en auktion. En kvinna känner igen armbandet, som en gång varit i hennes ägo, och bestämmer sig för att stoppa auktionen. Hon kommer dock aldrig att få tillgång till hela den fruktansvärda historia som armbandet är en del av - den som läsaren till slut får klarhet i. 

1942 blir den judiska kuriren Ester med täcknamnet Hilde förrådd och undgår med nöd och näppe att arresteras av Gestapo genom att fly till Sverige. I Stockholm möter hon motståndshjälten Gerhard Falkum. De är redan bekanta från Oslo. Han har flytt från tyskarnas misstankar om att han skulle ha dödat sin fru Åse. Esters bästa vän. 

Strax därpå omkommer Gerhard i en brand. Men så, 1967, efter att ha varit dödförklarad i ett kvarts sekel, dyker han upp på nytt. Han vill återuppta kontakten med dottern som han fick med Åse. Men varför nu, nästan tjugofem år senare? 
Krigets händelser griper tag i Ester på nytt. Hon tvingas gräva i det förflutna och plocka fram färdigheter som hon inte har använt på mycket, mycket länge.

Kjell Ola Dahl, född 1958, debuterade 1993 och har skrivit många kriminalromaner sedan dess. Han har studerat psykologi och juridik. För Täcknamn: Hilde fick han både Bragepriset och Rivertonpriset för bästa kriminalroman 2015.

Det är inte svårt att förstå att denna bok har vunnit priser som bästa kriminalroman!
Detta är en riktigt spännande berättelse om den norska motståndsrörelsen under tyskarnas ockupation; om dubbelagenter och hemlighetsmakerier där varken huvudkaraktärerna eller läsaren vet vem man kan lita på, då det finns en viss mystik kring karaktärerna.
Jag tycker att författaren lyckas ge en berörande och trovärdig historia om judarnas utsatthet och att dessa tidsepoker och händelser skickligt vävs samman i en berättelse.
En bladvändare ni inte får missa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar