fredag 23 mars 2012

Konsten att vara Ela - Johanna Nilsson



Betyg: BBBBB
(av fem möjliga)

Förlag: Wahlstrand & Widstrand
Utgivningsår: mars 2003
Sidor: 251 sidor
ISBN: 9789146201953 (inbunden)
"Jag heter Ela och jag är tjugosex år. Mamma och pappa skilde sig när jag var tjugo och just hade flyttat hemifrån. Någonting dog i mig då. Tryggheten rycktes bort just som jag höll på att skapa mig en egen trygghet. Nu är det mesta kaos. Jag förstår inte vad det är för mening med att jobba, skaffa familj, älska, bli älskad, när man ändå bara ska dö?
På jobbet söker Jimmy min blick. Men kärlek är ingenting för mig för kärlek bara dör.
Albin, min fastighetsskötare, vill att jag ska gå ut med hans hund Sniff, som är en bulldog. Med pacemaker.
Och så är det Klara, en sexårig flicka som bor i min källare och behöver någon som tar hand om henne. Jag gör ett försök. Men jag kan inte ens ta hand om mig själv, så jag börjar leta efter Klaras mamma. Överallt."

Detta är Johanna Nilssons fjärde roman. Hon debuterade redan som 23-årig med romanen Hon går genom tavlan ut ur bilden, vars fristående fortsättning, Gå din väg men stanna kom ut i handeln i oktober 2011 och även kommer släppas som pocket i juni 2012.
Hon har även debuterat inom genren deckare/thrillers med pseudonymen Amanda Lind.

För flera år sedan köpte jag en annan bok av Johanna Nilsson; SOS från mänskligheten. Precis som i den är Johannas starka sida hennes förmåga att gestalta udda karaktärer som man knyter an till och verkligen lär sig att både älska, irritera sig på, och känna igen sig i. 
Ela är en ensam ung kvinna som helst av allt vill leva ensam för att slippa känna sig pressad att behöva uppfylla alla andras krav på sig själv. Hon har till sin mammas förfäran hoppat av sin högskoleutbildning och hankar sig fram på sitt extrajobb på ett café. Hon stänger in sig i sig själv och undviker allt som skulle kunna göra henne lycklig för att hon inte klarar av att bli sårad. Bara tanken på att bilda familj och skaffa barn, får henne att bli livrädd och att må illa på samma gång.
Men när den föräldralösa flickan Klara dyker upp i hennes trapphus, och Jimmy på jobbet ignorerar hennes avvisningar, ändras plötsligt allt. Kanske är det ändå lycka att vara fler än en?
Jag älskar Ela. Hon har starka åsikter och hon är inte rädd för att framföra och stå för dem, trots att omgivningen pressar henne att sälla sig till den "normala" massan. Det finns så många situationer i boken där jag verkligen kan förstå hur hon tänker eftersom jag har känt likadant och det är inte ofta som en huvudkaraktär verkligen biter sig fast i mitt inre.
Det finns så oerhört många fina, starka och tänkvärda meningar i den här boken som till exempel:

"Det anses vara normalt att skaffa barn för det tillhör naturen. Jag gillar inte naturen. Jag vill inte vara natur. Jag vill vara jag. Ingen jävla behållare för fortplantning".

Nu finns inte den här boken att köpa genom bokhandeln eller över nätet på de ställen där jag har letat, men då tycker jag istället att ni ska ge er iväg till biblioteket och låna den.
Om inte den här titeln finns inne så tycker jag att ni ska läsa någon annan istället. Glöm då inte att ni även kan söka på namnet Amanda Lind.

söndag 11 mars 2012

Kommer aldrig mer igen - Hans Koppel



Betyg: BBB
(av fem möjliga)

Förlag: Telegram Bokförlag
Utgivningsår: jan 2011
Antal sidor: 255 sidor
ISBN: 9789186183370 (inbunden)
9789186675493 (pocket)

Mike Zetterberg bor med sin hustru Ylva och deras dotter Sanna i en villa strax utanför Helsingborg. När Ylva försvinner spårlöst riktas misstankarna snart mot Mike, då det visar sig att Ylva tidigare har haft ett förhållande med en annan man och poliserna misstänker att Mike bragt sin hustru om livet på grund av svartsjuka. Men polisen saknar bevis och tiden går utan att Ylva hittas. Men Ylva lever. Och hon är betydligt närmare än någon kan föreställa sig...

Hans Koppel är pseudonym för Petter Lidbeck som är en flerfaldigt prisbelönad barnboksförfattare. Han debuterade 2008 under sin pseudonym  som skönlitterär författare för vuxna med kritikerhyllade Vi i villa.

Jag läste en annan recension på den här boken där läsaren totalsågade den, vilket jag inte alls kan förstå. Boken är inte den bäst skrivna, eller mest originella deckaren/thrillern som jag har läst, men den är absolut inte dålig.
Redan i första kapitlet är jag fast. Där möter man Anders, en typisk mansgris och kvinnotjusare som är på väg till en dejt med en av många kvinnor som han tycks förbruka  på löpande band. Men denna gången är det han som blir offret och lämnas död medans kvinna flyr i en bil tillsammans med mannen som har mördat Anders och sedan vill man som läsare såklart veta vilka dessa människor är? Varför de mördade Anders? Och hur detta hänger ihop Ylvas försvinnande?
Sedan sker ytterligare dödsfall/mord och Ylvas försvinnande och kanske finns det en gemensam nämnare?

Jag tycker att Petter lyckas väl med att gestalta karaktärerna, även om jag i början tycker att det är för dåligt kring mannen och kvinnan som man aldrig tycks få något riktigt grepp om. Vilka är de? Vad har de för motiv? Men det är även en spänningsfaktor i sig som gör att man vill fortsätta att läsa boken för att få svar på de frågor som man ställer sig.
Bit för bit i boken så får läsaren ledtrådar på ett snyggt sätt, även om slutet var oväntat och kanske inte vad man som läsare hade hoppats på.
Kapitlen är korta, vilket gör den väldigt lätt att läsa, vilket är skönt om man som jag kanske sällan finner ro och tid till att läsa annat än på fika rasten eller i sängen innan läggdags.
Det står även på baksidan av boken att produktionsbolaget som filmade Stieg Larssons Millenium-böcker har köpt filmrättigheterna. Jag tror att det kommer att bli bra, men jag rekommenderar er att läsa boken i första hand!

fredag 9 mars 2012

Sveriges 100 märkligaste sevärdheter - Fredrik Kullberg


Betyg: BBB
(av fem möjliga)

Förlag: Ica Bokförlag
Utgivningsår: april 2010
Antal sidor: 128 sidor
ISBN: 9789153433835
I vårt avlånga land ryms fler udda platser än man kanske anar - vissa omskrivna, andra mer okända.
Låt dig här guidas till 100 märkliga sevärdheter, allt från ufo-monument, trädgårdstomtar, kinesiska drakar och märkliga konstinstallationer till udda boende i träd, flygplan, under vatten och i gruva.
Författaren har också tagit sig an den digra uppgiften att rangordna alla konstigheter och utse en vinnare.

Endast titeln och bokomslaget fick mig att haja till vid första anblicken och sedan intresserat bläddra i boken för att se vad det kunde vara för platser och sevärdheter som kunde tänkas anses märkliga? Finns det verkligen sådana i Sverige?
Jo, det gör det! Jag ska i ärlighetens namn säga att en del av sevärdheterna kanske inte är några som jag själv finner speciellt märkvärdiga eller intressanta men det finns en hel del guldklimpar som jag inte skulle ha något emot att besöka. Jag föll lite extra för olika typer av boenden.
Eller vad sägs om Hotell Stenkullen, beläget 12 km norr om Norrköping vid E4:an, där det sägs att en lång, mörkklädd man, osaligt vandrar omkring på nätterna i korridorerna och i de tolv dubbelrummen?
Sedan finns även Utter in, beläget i vattnet i Västeråsfjärden i Mälaren, ca en km från Västerås, där man tar sig ut till en röd liten stuga som har en våning ovanför vattenytan med minikök och dass. Går man sedan en trappa ner så kommer du ner till sovrummet där du har fyra stora panorama fönster så att du kan blicka rätt in i undervattensvärlden. Alltså, inget för klaustrofobiker!
Hotell Andrum ligger i Islanna, ca 13 km nordväst om Falköping. Där bor du i en finare variant av trädkoja i kronan av en mäktig ek, drygt sex meter ovanför marken. Boytan är på 18 kvm med två till fyra bäddar, pentry och två uteplatser. Frukosten hissas upp med ett rep i en korg.
Men min egen personliga favorit är nog ändå gruvsviten, 155 meter under jord i Sala silvergruva. Som tur är kan personalen ovan jord nås dygnet runt på kommunikationsradio. I sviten finns en säng för två personer att tillgå, utrustad med tjockt täcke och extrafiltar och på morgonen kommer en gruvdräng ner med frukost.

Investera i den här boken och låt dig inspireras av de olika tipsen på märkliga sevärdheter som vårt avlånnga land har att erbjuda!

tisdag 6 mars 2012

Här ligger jag och blöder - Jenny Jägerfeld



Betyg: BBB
(av fem möjliga)

Förlag: gilla Böcker
Utgivningsår: september 2010 (danskt band)
maj 2011 (pocket)
Antal sidor: ca 256 sidor
ISBN: 9789186634032 (danskt band)
9789186634087 (pocket)
Boken handlar om Maja som är sjutton år och går första året på gymnasiet. Det vore en underdrift att säga att Maja inte passar in. För Maja passar verkligen inte in. Egentligen är hon inte särskilt missnöjd över det. Att gå runt med ett menlöst leende bara för att göra andra tillags ligger liksom inte för henne.
När hon råkar såga av sig tummen under en skulpturlektion så att blodet sprutar över hela klassrummet tror somliga att hon gjort det med flit. För att hon inte kan “verbalisera sin ångest”. Men Maja skulle aldrig göra något så vanvettigt som att lemlästa sig själv med flit. Och är det nåt hon kan göra med sin ångest så är det att verbalisera den. Varför koncentrerar sig alla alltid på helt fel saker? Och varför måste hennes pappa alltid dejta små imbecilla kulturoffer? Och varför ringer aldrig mamma?
På en fest hon inte är inbjuden till träffar hon tjugoåriga Justin, en superverbal bilmekaniker med rosa byxor, som får henne att glömma allt om frånvarande mammor och avsågade tummar. Men sen läser Maja ett mejl som inte är till henne, ett mejl som gör ondare än alla sticksågar i världen.

Jenny Jägerfeld vann Augustpriset för denna bok i barn- och ungdomsklassen 2010.
Boken vann Stora Läsarpriset i kategorin ungdom och var även nominerad till författarförbundets debutantpris Slangbellan samma år.

Jag älskar sådana böcker som man inte kan placera i ett speciellt fack (egentligen).
Den här boken räknas till kategorin ungdomsbok, men kan absolut läsas av vuxna också, om inte annat för att komma ihåg hur tankarna gick när du själv var tonåring eller för att kunna förstå dina egna barn som befinner sig i tonåren.
Det jag tycker är så fint i den här boken är att Maja inte alls framställs som en typisk tonårstjej, utan faktiskt ter sig äldre och mer mogen än många tjejer i den åldern är, när det kommer till tankar och funderingar kring allt som händer omkring henne. Det finns något vuxet och charmigt agressivt kring hennes peronlighet som jag gillar.
Maja är en förebild för dagens unga tjejer; hon står upp för sig själv mot skolans plågoandar och människor i sin närhet, hon har en utpräglad och säregen klädstil och hon vill precis som alla människor bara bli älskad för den hon är.
Den här boken handlar mycket om identitet; om att våga vara den man är, äkta vänskap, den första kärleken och att acceptera och försöka förstå att ens mamma inte är som andra mammor.
Det enda som jag inte gillar med boken är att nedanstående meningar eller delar av dessa upprepas alltför ofta:

Sågen. det skärande, genomträngande ljudet.
Hur de metalliska trådarna hakar i.
Köttet. Blottlagt.
Blodet. ringlande, pulserande, sprutande.
Explosionerna. Smärtan.

Mycket läsvärd bok!