fredag 9 mars 2012

Sveriges 100 märkligaste sevärdheter - Fredrik Kullberg


Betyg: BBB
(av fem möjliga)

Förlag: Ica Bokförlag
Utgivningsår: april 2010
Antal sidor: 128 sidor
ISBN: 9789153433835
I vårt avlånga land ryms fler udda platser än man kanske anar - vissa omskrivna, andra mer okända.
Låt dig här guidas till 100 märkliga sevärdheter, allt från ufo-monument, trädgårdstomtar, kinesiska drakar och märkliga konstinstallationer till udda boende i träd, flygplan, under vatten och i gruva.
Författaren har också tagit sig an den digra uppgiften att rangordna alla konstigheter och utse en vinnare.

Endast titeln och bokomslaget fick mig att haja till vid första anblicken och sedan intresserat bläddra i boken för att se vad det kunde vara för platser och sevärdheter som kunde tänkas anses märkliga? Finns det verkligen sådana i Sverige?
Jo, det gör det! Jag ska i ärlighetens namn säga att en del av sevärdheterna kanske inte är några som jag själv finner speciellt märkvärdiga eller intressanta men det finns en hel del guldklimpar som jag inte skulle ha något emot att besöka. Jag föll lite extra för olika typer av boenden.
Eller vad sägs om Hotell Stenkullen, beläget 12 km norr om Norrköping vid E4:an, där det sägs att en lång, mörkklädd man, osaligt vandrar omkring på nätterna i korridorerna och i de tolv dubbelrummen?
Sedan finns även Utter in, beläget i vattnet i Västeråsfjärden i Mälaren, ca en km från Västerås, där man tar sig ut till en röd liten stuga som har en våning ovanför vattenytan med minikök och dass. Går man sedan en trappa ner så kommer du ner till sovrummet där du har fyra stora panorama fönster så att du kan blicka rätt in i undervattensvärlden. Alltså, inget för klaustrofobiker!
Hotell Andrum ligger i Islanna, ca 13 km nordväst om Falköping. Där bor du i en finare variant av trädkoja i kronan av en mäktig ek, drygt sex meter ovanför marken. Boytan är på 18 kvm med två till fyra bäddar, pentry och två uteplatser. Frukosten hissas upp med ett rep i en korg.
Men min egen personliga favorit är nog ändå gruvsviten, 155 meter under jord i Sala silvergruva. Som tur är kan personalen ovan jord nås dygnet runt på kommunikationsradio. I sviten finns en säng för två personer att tillgå, utrustad med tjockt täcke och extrafiltar och på morgonen kommer en gruvdräng ner med frukost.

Investera i den här boken och låt dig inspireras av de olika tipsen på märkliga sevärdheter som vårt avlånnga land har att erbjuda!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar