Betyg: BBBBB/5 Förlag: Bladh by Bladh Utgivningsår: februari 2015 Uppläsare: Alexandra Rapaport Speltid: 5 t 59 min ISBN: 9789174615784 |
Men en dag kommer Evas granne Monika i hennes väg. Med sin spontana livsglädje och färgstarka personlighet stör hon Evas planer och en ofrivillig vänskap börjar spira. Monika styr sitt eget liv, tar för sig, ber inte om ursäkt. Monika backar inte för sorgen när alla andra gör det. För Monika verkar livet vara en sådan självklarhet.
Eller?
Felicia Welander har i 20 år arbetat i skrivande yrken som allt ifrån copywriter till sportjournalist. Hon är också till sin egen förvåning magister (Fil Mag) i Lingvistik, men brinner mer för formuleringar än fonetik.
Kanske imorgon är hennes romandebut.
Vilken fantastisk bok!
Den har inslag av allt från allvar, djup sorg, kärlek, lycka, vänskap, styrka och svaghet. En relationsroman om vänskap som verkligen berör på djupet! Dessa två karaktärer, Eva och Monika, är så olika men inser när vänskapen börjar gro, att de behöver den andra mer än de kunnat ana. Jag älskar hur dessa två står i kontrast till men samtidigt kompletterar varandra. Ofta är det lätt att man som läsare knyter an mer till en av karaktärerna när de har så olika personligheter, vilket ju är helt naturligt, men i det här fallet kom jag att tycka om dem extremt mycket båda två.
Jag upplevde själv att jag i början av boken, då man följer Eva, uppfattar Monika som en påträngande och alltför social person som inte tycks ta ett nej. Men när jag senare lär känna henne och ser hennes perspektiv av Eva vänder plötsligt allt för mig.
Varför ska du då främst välja att lyssna på boken framför att läsa den?
En stor behållning med ljudboken var uppläsaren Alexandra Rapaport som jag upplever gestaltar karaktärerna och deras personlighet fantastiskt med sin röst och dess tonlägen; Eva som är den lite mer dämpade, sorgsna och Monika som är den mer sprudlande och humoristiska. Båda är dock skrivna i jagform och det kan ibland bli rörigt att uppfatta vem som är vem, men det är något man kommer in snabbt i.
Har du svårt för det kan det vara lättare att läsa boken.
Jag tycker att detta är en viktig roman som ställer frågan om hur mycket vi egentligen vågar tränga oss på när någon annan mår dåligt. För hur mycket angår vi egentligen varandra som vänner, som grannar, som medmänniskor?
Längst bak i pocketutgåvan (finns kanske även i inbundet ex) en intervju samt en krönika att läsa, där Felicia berättar att karaktärerna är helt fiktiva men att deras känslor är plockade från hennes egna; förtvivlan över att förlora någon man älskar och maktlösheten i det till synes omöjliga att försöka leva vidare därefter. Felicia förlorade själv sin bästa vän Josefin i en bilolycka när de var 17 år och det märks tydligt att författaren har utgått från sina egna erfarenheter och känslor kring att förlora någon då det känns so oerhört äkta och trovärdiga.
För mig var det en stor sorg att boken tog slut och delvis att boken slutade som den gjorde. MEN det finns en fristående fortsättning; Bara idag, som jag också kommer recensera här framöver. Under tiden bör ni verkligen lyssna på/läsa denna fantastiska bok!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar