torsdag 30 november 2017

Rödhake: Dödstyst - Hannes Lyckholm

Betyg: BBB+/5

Förlag: Lingonberry ficton  
Utgivningsår: november 2017
ISBN: 9789198424003


Livvakten Thomas Rapp är alltid lojal, låter alltid andra styra. Fram till den dagen han tvingas göra det omöjliga. Falskt anklagad för mord i en toppstyrd polisutredning ger han livsfarlig information till sin syster Emma – timmar innan han omkommer i en trafikolycka. 
Emma Rapp måste nu hålla tyst. Hon tvingas leva under ständigt dödshot, hon övervakas och förföljs. Människor i hennes omgivning tar avstånd, andra försvinner spårlöst. 
Anders Rödhake tillhör inte längre underrättelsetjänsten; i stället festar han och kör sitt företag i botten. Men han är den ende som tror henne. 
Tillsammans försöker de reda ut vad som verkligen hände, men Sveriges högsta politiska ledning vill begrava sanningen. Och de är beredda att göra allt för att behålla sin makt.

Hannes Lyckholm är född 1983 i Eskilstuna, men bor numera i Västerås. Han arbetar som ingenjör, har varit stationerad utanför Shanghai i Kina och har också jobbat som journalist. Rödhake: Dödstyst är hans debutroman.

D
ebutböcker brukar alltid vara lite av ett experiment; författaren har oftast ännu inte hittat sitt språk och sin egen säregna stil och storyn tenderar att vara något skakig  och bristfällig. Men när det kommer till Hannes Lyckholms debutbok måste jag säga att jag blev förvånad och glatt överraskad: vilken bok!
Storyn är riktigt nervkittlande och full av intriger. Det känns nytänkande att ha en livvakt som en av huvudkaraaktärerna och att genom hans ögon se hur det är och vad det innebär att jobba för Sveriges högsta politiska ledning. Att också se hur samma personer med denna makt kan övervaka och styra en person och dess omgivning helt utan problem. Storyn känns, skrämmande nog, mycket trovärdig och väl genomtänkt.
Språket i boken känns mestadels väldigt bra och välformulerat för en debutant.
MEN det som sänker läsupplevelsen är att det förkommer en hel del stavfel, att det saknas ord här och där och den ständiga upprepningen av personernas fullständiga namn. Som läsare tycker jag det räcker med att veta att det är Emma, Anders eller Thomas, jag behöver inte påminnas om deras efternamn flera gånger i ett kapitel. Författaren hade tjänat på en riktigt grundlig genomläsning för att undvika dessa fel, innan bok skickades till tryck.
På det stora hela är detta ändå en bok som bör läsas pga en fantastisk story och jag ser fram emot att få läsa mer av Hannes Lyckholm!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar